Ce ne blochează să avem Succes? – Un dialog cu Luminița Băltărescu

Am stat de vorbă cu Luminița Băltărețu – Psihoterapeut, intr-un dialog deschis, despre: „Ce ne blochează să avem succes”

Se spune că omul este cea mai evoluată mașinărie și pentru a funcționa are nevoie de anumite programe. Aceste programe încep să se scrie odată cu al nostru corp fizic.

Pentru a funcționa, ansamblul are nevoie de programe care să ruleze în integrarea noului organism în societate, așadar, bebelușul învață în primul rând de la mama lui apoi de la restul mediului înconjurător ce să facă, cum să se poarte, ideile celorlalți – le asimilează și se adaugă personalității lui fiindcă până în jurul vârstei de 7 ani copiii nu pot discerne (este bun pentru mine sau nu?) cum este o idee pentru el.

Așa că, an după an, se adaugă în conștiința individuală, idei care vor începe să se valideze una pe cealaltă, ne vor crea un Master Program care uneori ne servește până la capăt și avem acea stare de bine, că lucrurile merg de la sine, alteori ne provoacă disconfort și ne determină să alegem una din două:

  1. renunțăm și mergem înapoi unde era confortabil,ori
  2. mergem mai departe să vedem ce provoacă atâta disconfort.

George Patton spunea:

„Curajul este frica atunci când alegi să mai stai puțin cu ea”

…și apoi, întorcând pe toate părțile cu mintea de adult antrenat, constați că ești mai mare decât frica vei putea începe să rescri programul fiindcă ai spart barierele fricii.

Luminița ne-a vorbit despre alegerea inteligentă și a definit-o ca fiind îndrăzneala de a experimenta singur ce înseamnă o anumită stare, idee, concept și apoi a lua decizia conștientă pe care drum mergi: te întorci la adăpost sau îți construiești drumul tău?

Succesul este diferit pentru fiecare.

Succesul este reușita unui demers” ca să citez dicționarul. Este ceva usor de atins, dacă te gândești, se întâmplă în fiecare zi, iar noi facem să se întâmple atunci când alegem conștient.

Cum afli dacă ceva este bun sau nu pentru tine?

Secolul 21 ne-a dus foarte mult în minte, unde totul are o logică – este mental – dacă ieși in cutia este ca și când „ai călcat pe bec”.

Eu cred ca logica este precum succesul – fiecare are propria definitie, determinată de experiențele proprii însă, sentimentului, pe care îl ai când ți se întâmplă ceva, îi este  lipsită această logică!

Corporațiile premiază asumarea riscului inteligent și ieșirea din afara cutiei.

Multă vreme am contemplat această expresie fiindcă nu înțelegem cum este un risc – inteligent și ce legătură are cu o cutie, dar mai ales: Ce Dumnezeu este în cutia aceea?

Acum cunosc ce este cutia – este programul care ne-a învățat că, trebuie să urmezi aceeași logică pe care au învățat-o cu toții la școală. Că pentru a atinge confortul dorit trebuie să trec prin etapele necesare de școală, experiențe, și așa mai departe.

Toate aceste obiective, odată atinse continuau să fie doar un mijloc care părea insuficient să mă ducă mai departe, așadar, în virtutea obișnuinței am continuat să caut în afară ceea ce am găsit doar la interior după ceva timp.

Eu am cunoscut sentimentul acela de pace odată cu apariția copiilor mei.

Lise Bourbeau, spunea in cartea „Ascultă-ți corpul în continuare”, că motivul pentru care cineva să aibă copii este acela de a crește personal, fiindcă copiii iti vor pune în față oglinzile pe care nu le-am văzut până atunci.

Aveam să primesc două dintre oglinzile cele mai frumoase din viața mea…

Când am înțeles că tot bagajul meu de cunoștințe nu era suficient, energia pe care nu știu unde o mai găseam, frustrarea că nu am sprijinul de care credeam că am nevoie – ar fi câteva dintre cele mai arzătoare motive, m-au condus să caut ce inseamna sentimentele mele, tot în afară, la alții care au trecut prin experiențe similare, care să mă ajute să înțeleg propriile mele trăiri.

Am mers la seminarii în care m-am confruntat cu trăirile celorlalți și cu dramele lor.

Am înțeles că suntem cu toții la fel, cu toții avem nevoie să fie în văzuți. Să simțim că identitatea noastră este recunoscută de cel către care privim, dar și mai important că îmi cunosc propria identitate.

În ce privește mecanismele de funcționare generale ale societății îmi erau suficient de clare.

Sunt inginer și economist așa că am început ca am inceput să explorez prin coaching teme existentiale, mai ales, fiidca acolo aveam nevoie sa aflu de unde vin.

Unul câte unul, motivele de care aveam nevoie pentru a accepta ce se întâmplă cu mine se dezvaluiau, , raspunsurile veneau și în jurul meu se instala pacea pe care o căutam.

Pe care mi-am dorit să îl aducă aproape de voi prin proiectul Viata viaCoaching.

Te invit să onorăm programele care ne-au ajutat să supraviețuim și să ne integrăm în societate.

Ai reușit!

Vrei ca viața sa fie cu adevarat victorioasă?

Te invit să începi să rescrii propria ta poveste, acolo unde pare că lucrurile nu se mai potrivesc cu identitatea ta de adult, si sa spui:

Sunt creatorul propriei mele vieți și imi asum responsabilitatea pentru asta!

Sunt în contact cu sentimentele mele și am început să le deslușesc din ce în ce mai bine!

Sunt într-un plin proces de descoperire a unui nou EU!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *