Ce să faci cu oamenii toxici din viața ta?

Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să trăiești într-o sală de judecată unde toată lumea arată cu degetul pe toată lumea?

Șefi toxici, rude toxice, așa ziși prieteni toxici.

Problema – Ce faci cu oamenii toxici din viața ta?

Că este vorba despre mediul profesional sau personal (LinkedIn sau FB) am văzut acest subiect des în ultima vreme și, dacă te deranjează și pe tine, toxicitatea celor din jur îți fac un cadou la pe final de primavară.

Un subiect care este probabil mai acut ca oricând, în condițiile în care continuăm cu lucrul de acasă și nu avem unde să ne „tragem răsuflarea”ca să mai uităm puțin de încărcătura emoțională care ne așteaptă acasă.

Toxic sau netoxic, definirea unei persoane după anumite caracteristici ne transformă în judecători.

Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să trăiești într-o sală de judecată unde toată lumea arată cu degetul pe toată lumea? Recunosc, nu îmi este atât de greu să îmi imaginez fiindcă și eu judecam înainte. Judecam mult, și mă săturasem!

Eram plină până la refuz de noțiuni de bine și rău, corect sau incorect și bineînțeles, mă consideram uneori etalon pentru corectitudine.

Mă săturasem să fiu judecător de oameni și de atitudini și am căutat metode care să mă ajute să nu mai judec fiindcă am realizat cît demult îmi afecta relațiile sociale și de familie.

Soluție Salvatoare la orizont! Ce să fie?

Când citeam a doua carte ”Ascultă-ți corpul – în continuare” a Lisei Bourbeau, eram în metrou și mi-au dat lacrimile. Mi-am dat seama că eram nu într-o postură de ”judecător” așa cum părea, ci mai degrabă de victimă.

Să fii victimă înseamnă că nu ai de ales și te poți plânge la infinit! Ca să încetezi să mai fii victimă e nevoie de mult curaj și determinare.

Acela a fost momentul de cotitură în care am decis să îmi adun tot curajul și toată determinarea ca să ies din bucla fără de sfârșit a presiunii pe care o dă lucrul bine făcut, alias, perfecțiunea, urmată de lamentări.

Ca să îți fie mai bine ai nevoie să gasești acel punct de cotitură din viața ta, iar de acolo, să începi să alegi ce vrei să ți se întâmple mai departe.

Liberul arbitru nu înseamnă că poți alege ingredientele, ci că poți alege ce rețetă să folosești.

Eu am început școala de coaching fiindcă am descoperit că ei sunt cei care ascultă. Așa mi-am propus să învăț de la profesorii de ascultat și să fac ceea ce îmi venea atât de greu – să ascult.

Am descoperit că limitarea la câteva întrebări nu ajută scopului meu de a găsi răspunsuri și am continuat într-un program de constelații familiale și am început să îi ajut pe cei care erau mai în urmă cu un pas decât mine, prin coaching.

Din 2016, experiența personală și cea a clienților mei, a arătat că sunt atât de multe motive pentru care avem în jur oameni pe care îi consideram toxici, că nu mi-ar ajunge o carte să vă povestesc.

Ceea ce pot să vă spun este că, toxici sau nu, există un motiv pentru care tu ești acolo pe lângă ei sau chiar în mijlocul lor. Am fost și eu acolo și știu cât de frustrant este să te simți neputiincios, însă am învățat multe.

Am început să învăț cu adevărat abia atunci când AM ÎNȚELES și AM ACCEPTAT că nu pot schimba pe nimeni, ci doar pe mine. Am aflat multe lucruri despre mine uitandu-mă la ceilalți și făcând comparații.

Nu există răspunsul corect, ci doar ceea ce este bun pentru tine!

”Nu te compara cu alții!” așa spun mulți, însă eu spun altfel: Nu comparația este cea care dăunează, ci faptul că oamenii încearcă să îi imite pe cei care au comportamente așa zis ”de succes”. De ce? Fiindcă succesul este diferit de la om la om.

Ați văzut poze dintr-acelea cu oameni bogați blazați și oameni săraci răzând fericiți, nu?
În vreme ce pentru unii succesul social este în prim plan, pentru cei care ”nu îi au și nu le duc grija banilor”, fericirea este mai accesibilă.

De aceea este important să îți descoperi propriile valori, fiindcă apoi poți spune cu certitudine, oricând, ce te face fericit și cum arată succesul pentru tine. În caz contrar, vei alerga mereu după cel mai strălucitor obiect pe care îl vezi, fără să atingi vreodată acea sațietate de care ai atâta nevoie.

Pe drumul căutărilor de sine eu am descoperit cine sunt eu, luând aminte la ceilalți. Dacă ești tot timpul în alertă, atent analizând comportamentele celorlalți și într-o continuă căutare de răspunsuri, îți spun că ești pe drumul care trebuie.

Ai nevoie doar să pui lucrurile cap la cap, să tragi niște concluzii, iar apoi să îți găsești locul în acest plan imens al realității post-pandemie răspunzând la o simplă întrebare:

Ce să faci cu oamenii toxici din viața ta? Nimic!

Întrebarea corectă este: Ce vei face cu tine în preajma oamenilor pe care îi consideri toxici și, ce poți să înveți de la ei?

Orice moment, orice situație neplacută se poate transforma într-un dar neprețuit! Fă și tu asta și nu vei mai avea vreodată oameni toxici în jur, ci doar experiențe a căror valoare tu o dai!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.