compassion

Gestionează relațiile folosind inteligența emoțională

Cunoașterea modului în care noi îi percepem pe ceilalți și cel în care ei ne percep pe noi, ne ajută să gestionăm relațiile mai eficient. Află despre cele cinci legi ale inteligenței emoționale și aplică principiile în propriul tău ritm.

Cele 5 Legi ale Inteligenței emoționale

În cartea cu același nume “Inteligența emoțională” – Daniel Goleman – alcătuiește o structură care conține cinci elemente ce definesc acest tip de inteligență:

1. Conștiința de sine

Persoanele cu o IE crescută sunt cele care își recunosc și înțeleg emoțiile și de aceea nu se lasă “purtați de val” să ia decizii emoționale.

2. Gestionarea emoțiilor

Oamenii care sunt capabili să își regleze emoțiile sunt cei care nu se lasă doborâți de anxietate și își revin mult mai repede după situații dificile sau chiar blocante. Controlul emoțional presupune amânarea gratificării imediate și înfrângerea impulsurilor.

3. Motivarea 

Persoanele care au capacitatea de a se auto-motiva sunt în general mult mai productive și mai eficiente indiferent de activitățile pe care le au.

4. Recunoașterea emoțiilor celorlalți

Empatia este o formă de comunicare emoțională – o abilitate care se poate construi, la fel ca oricare alta.

Oamenii empatici recepționează semnalele sociale subtile care indica nevoile sau dorințele celorlalți. Ca să demonstrăm empatie este nevoie de calm și deschidere pentru a putea recepționa semnalele subtile ale conversației care are loc.

S-au făcut experimente care au arătat că empatia apare doar în momentele de reală prezență, atunci chiar și corpurile intra în sincron.

5. Arta relaționării

Gestionarea relațiilor este în mare parte legată de gestionarea emoțiilor în raport cu ceilalți. Persoanele cu o inteligență emoțională ridicată vor fi mereu cei mai buni lideri, manageri și în general buni coechipieri.

Cu toții suntem familiari cu IQ. Fiecare (IQ & IE) poartă cu sine anumite calități care nu se exclud ci mai degrabă se completează.

Așa cum știi deja, inteligența emoțională este un factor foarte important care poate asigura succesul în carieră și nu numai.

Abilitatea de a gestiona eficient relațiile de lucru și interpersonale este foarte importantă pentru poziții de leadership așa că poate fi o alegere foarte bună să îți dezvolți inteligența emoțională pentru a permite și celorlalți să vadă adevăratul lider dinăuntrul tău.

cele 5 legi ale inteligentei emotionale- Daniel Goleman

Dezvoltă-ți inteligența emoțională făcând lucrurile în ritmul tău

    • Fă-ți o evaluare personală

Poți încerca diverse teste de evaluare emoțională. Află care îți sunt punctele forte și care sunt slăbiciunile. Nu este rău să faci din când în când o testare imparțială a realității pe care o trăiești.Fă-ți curaj să descoperi ariile în care ai nevoie de îmbunătățiri – îți poate schimba viața.

    • Observă-ți reacțiile în raport cu ceilalți

Te grăbești să tragi concluzii înainte de a fi auzit toată povestea? Uită-te cu toată sinceritatea la ce gândești despre oameni și situații și încearcă să te pui în locul lor.

Făcând asta vei constata că poți menține o atitudine mai deschisă, să accepți idei și perspective noi.

    • Cum este mediul în care lucrezi?

Te simți apreciat sau consideri că eforturile tale nu sunt recunoscute cum se cuvine?

Este suficient să spui ce ai făcut și să te oprești acolo; lasă-i și pe alții să strălucească și nu te îngrijora cine vă primi laudele.

Smerenia este o calitate minunată și nu trebuie confundată cu lipsa de încredere în sine.

    • Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce faci

Dacă ai rănit sentimentele cuiva, cere-ți scuze, nu te preface că nu s-a întâmplat nimic.

Relațiile tale se vor îmbunătăți considerabil fiindcă oamenii au tendința de a ierta mai repede pe cineva care admite că a greșit.

 

dezvolta inteligenta emotionala

Antrenarea continuă dezvoltă ”mușchii” inteligenței emoționale și aprofundează înțelegerea dinamicii relațiilor în general.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *