Transforma micri-managementul in leadership

Cum folosești empatia să îmbunătățești relațiile și discursul

Află în acest articol cum și unde să folosești empatia ca să îți îmbunătățești relațiile și discursul sau cum să transformi MICRO-managementului în Leadership.

”Nu am avut timp să aplic mare lucru din ceea ce am discutat în timpul sesiunii de coaching…”

Eram la jumătatea programului de coaching, și trecuse aproape o săptămână și jumătate de când discutasem cu George în sesiunea de coaching despre inteligența emoțională și manifestarea empatiei într-un context cu accent pe motivarea echipei.

George N. este Manager de producție și are în subordine o echipă extinsă de aproape 150 de persoane. În prag de sărbători, miza era uriașă. Inventarul ”bătea la ușă” (îmi aduceam aminte ca ieri cum era..), iar George avea nevoie să se facă auzit cu adevărat. Trebuia să țină un discurs inspirațional și simțea că are nevoie de un set de resurse pe care nu îl accesase niciodată. Totul, pentru a-i face pe oamenii deja obosiți de pandemie, să acceseze ei înșiși, rezervele deja împuținate de putere și determinare.

Când am început, obiectivul primar era să își îmbunătățească abilitățile de vorbit în public. Pe lângă dezvoltarea inteligenței emoționale, avea să descopere că, a te face auzit înseamnă mai mult decât a te pregăti foarte bine să transmiți un set de informații, mai mult decât a da mai departe mesaje de la direcțiune sau de a presa subiectul performanței.

Era a patra sesiune de coaching, avea de exersat ascultarea activă și în ciuda dorinței lui, ritmul alert de la serviciu nu i-a permis să se focusese pe a-și dezvolta soft skillsurile.

Trecuse mai bine de o săptămână, și singurul loc în care a aplicat metoda a fost acasă. A lăsat telefonul deoparte, iar weekend-ul și l-a dedicat familiei. Desigur, atât cât i-au permis obiceiurile deja înrădăcinate. Weekend-ul acela a fost special. Alături de famile a fost mai ușor să fie mai indulgent, să lase grijile pe care și le făcea de obicei pentru rezultate și să se bucure de ceea ce îi aducea prezența în moment alături de soție și copii făcându-și ”loc” pentru asta, fiindcă ”a avut timp”.

De multe ori spunem că nu avem timp când de fapt nu vrem. Sigur, mă refer la un mod simplist de a vedea lucrurile, că tot ne văităm mereu că este complicat.

Nu vrem să avem timp fiindcă s-ar putea să nu ne placă ceilati, ori să nu ne placă nouă de ei. Dacă petrecem cu ei mai puțin timp, nu vor avea ocazia să ne respingă sau să ne alunge… Însă, acestea sunt doar scenarii.

Când îți dezvolți atenția suficient de mult ca să ”reziști” să îi asculți pe ceilalți vei constata că vor începe să te înțeleagă fiindcă vei fi învățat să vorbești pe limba lor deja. Nu este o poveste, ci 100% adevăr. Un adevăr pe care eu l-am descoperit cu fiecare realizare pe care am avut-o din momentul în care mi-am propus să aflu ce mi-ar plăcea mie să fac de fapt în timpul pe care îl am. Azi îi ajut pe clienții mei prin coaching sau mentoring.

Când George N. a ales deopotrivă cu mintea și cu sufletul să se dedice momentului prezent, a înțeles mai bine ceea ce auzise la multele training-uri de dezvoltare personală la care fusese trimis tocmai pentru a-și dezvolta abilitățile de leadership și a îmbunătăți comunicarea internă.

Așadar, unde începem?

Comunicarea începe acasă.

De prea multe ori compartimentăm viața în bucăți ca să nu pară că este ceva ce nu putem gestiona. Aceasta este o abordare care izvorăște din frică.

Dacă ne-am lua timp să ne uităm la viața noastră cu tot ce are ea și cu mare atenție, am observa că toate se combină în mod perfect. Împărțirea face doar să ne împiedice să vedem întregul tablou care ne dă acces la ceea ce avem cu adevărat nevoie.

George avea nevoie să învețe să delege, să renunțe la control și să le arate celorlalți ce înseamnă leadership-ul, mai ales cel personal.

Cum altfel să ajungi lider pentru ceilalți dacă nu ești lider pentru viața ta?

Subiectul delegării este unul extrem de important atât din perspectiva performanţei echipei, cât şi din cea a dezvoltării individuale a fiecarui membru al acesteia. 

Lăsăm lucrurile să se întample sau le controlam cum vrem noi?

Este o graniță aparent fină între a lăsa lucrurile să se întâmple şi a controla. Fină pentru că nu știm cum arată una și cealaltă.

Ce trebuie să controlăm? Paşii, procesele sau rezultatele? 

Imaginează-ţi o zi petrecută lângă un manager care se uită atent peste umărul tău, întrebând mereu: „Ai terminat? Poţi  să îmi aduci ce ţi-am dat de făcut, imediat cum termini?”

Leadership-ul apare atunci când alegi să lași deoparte MICRO-managementul și să dai oamenilor din echipă puterea de a decide. Așa, SMS-ul ia locul apelului de urgență, iar membrii echipei au încep să își asume unul câte unul atribuțiile care le reveneau, să simtă cu adevărat valoarea unei decizii și să fie recompensați pentru asta.

Când am început să lucrez cu George N. renunțase deja la ideea de a strecura în viața lui deja prea ocupată, orele de coaching, însă colega lui de la resurse umane nu a renunțat.

Uneori renunțam mai repede la noi decât renunță ceilalți. Uneori ceilalți au mai multă încredere în noi și uneori, avem nevoie să facem lucrurile complet diferit decât obișnuim ca să obținem ceva diferit.

Experiența comună din automotive, dezlegarea comunicării și creșterea încrederii în sine, l-au ajutat pe George să se apropie în fiecare zi mai mult de obiectivul principal: dezvoltarea empatiei și a comunicării eficiente într-un mod profesional și concret.

George a transferat nou dobânditele abilități de comunicare nu doar echipei de la serviciu și ci celei de acasă, învățând ceea ce avea nevoie să învețe, ca să joace pentru a căștiga.

Dezvoltarea personală nu este ceva abstract, ci dimpotrivă, este atât de comună, încât este liberă de constrângerile de timp sau spațiu. Se petrece tot timpul: pe stradă, acasă, la seviciu, chiar și atunci când te uiți la un film.

Coaching-ul aplicat îți oferă instrumente simple care te ajută să găsești oportunități de exersare oriunde.

Împreună, alcătuiesc o echipă menită să atingă orice obiectiv.

Cum folosești empatia să îmbunătățești relațiile și discursul? Dându-ți voie să experimentezi și să ieși din tiparele confortabile ale obișnuinței care nu aduce creștere și satisfacție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.