Joaca noastră de-a sistemul ne transformă uneori în ROȚI

Așa cum pe copii joacă de-a viața îi pregătește pentru interacțiunea cu ceilalți și de integrare, joaca noastră de-a sistemul cu rotițe ne transformă uneori în roți.

Devenim serioși fiindcă pierdem inocența învățării și ne înspăimântă ideea de a eșua, încă odată!

Imagine de John Hain de la Pixabay

Ne închidem oportunităților fiindcă nu înțelegem cum ne poate ajuta ceva străin de noi sau care nu ne place și ne este foarte greu să ieșim din ”cutia” unde ne jucăm, iar de cele mai multe ori când ieșim o facem doar dacă înțelegem ce se cere și doar dacă avem un interes explicit personal.

Am aflat la un moment dat că pe pisică a omorât-o curiozitatea și ne-am pierdut apetitul de a fi curioși. Ne revoltăm că suntem doar cifre și că acțiunile noastre se reduc la răspunsuri (binare, dincolo de DA sau NU) – deși este rezultatul direct al drumului nostru înspre standardizare a vechilor metode nu de inventare a unora noi – evoluție.

Când totul este redus la bază, este greu, dacă nu chiar imposibil să vezi orizontul. Fericirea nu stă la rădăcina ierbii ci în vârful firului de iarbă: acolo unde te bate vântul, unde poți simți prima picătură de rouă și unde nu simți apa stătută.

Dacă știi că nu vrei să fii doar o cifră, înseamnă că știi că vrei să fii luat în seamă, vrei să fii văzut de ceilalți și recunoscut și poți face asta reîntorcându-te la cine ești tu, iar dacă ți se pare greu, iată două variante:

  • Magie – succes să găsești un magician veritabil și nu uita că totul are un preț!
  • Asumare – să primești ceea ce vine către tine cu ochi de copil ? fără sa știi ce te așteaptă, să faci tot ce poți și să treci prin toate, conștientizând că fiecare etapă este esențială pentru a obține marele premiu – oricare ar fi acela.

Până atunci, dacă a văzut cineva pisica aia decedată de curiozitate să ne spună și nouă, dacă nu…află despre cercetările din domeniul Studiului modalităților de a lua decizii și analizării comportamentale care arată cum pisica a devenit mai creativă datorită curiozității.

Imagine de Gundula Vogel

Care este relația de cauzalitate între curiozitate și creativitate regăsim într-un studiu publicat în 2019.

Pentru a genera creativitate și a rezolva probleme specifice sau tip puzzle-curiozitatea este esențială.

”Când ai o problemă fără soluție, întreabă un copil, el te va ajuta deși nu știe despre ce este vorba”.

Atunci când curiozitatea nu este îngrădită (idei, concepte, așa zise legi, etc) și este lăsată să curgă liber printre ”degetele rațiunii” vizitând idei de la probabile la imposibile, ideile ajung să se întrepătrundă și să formeze soluții.

Dezvoltarea creativității folosind curiozitatea este cunoscută precum ”legarea ideilor” fiindcă atunci când oamenii au o întrebare specifică, aparent întâmplător, gândurile lor se organizează și se rearanjează, însă aceasta nu este o întâmplare ci intenția nerostită de a construi o soluție.

Pentru a putea face asta, ai nevoie să îți lași mintea liberă să cerceteze oportunități, să te reconectezi cu plăcerea de a experimenta fiindcă totul are un sens. La fel cum soluțiile se prefigurează puțin cate puțin atunci când ai un obiectiv, la fel și viața ta îți va aduce experiențele pe care le cauți: bune sau ne-bune!

Dacă ai citit până la final, vreau să îți mulțumesc și să îți spun că știu cum e să ai valori contradictorii, să nu știi care sunt împrumutate și care sunt ale tale și este firesc. Am fost și eu un număr, am făcut și eu proceduri tocmai cu scopul de a uniformiza și nu înțelegeam de ce oamenii se împotrivesc unui instrument menit să le ușureze viața, iar acum am înțeles.

Uneori nu vrem să trăim mai ușor fiindcă nu am ști ce să facem în timpul câștigat, oricât de paradoxal sună!

Sunt convinsă că în această perioadă de stat acasă – obligatoriu – ai avut ocazia să experimentezi asta într-o oarecare măsură. Te-ai putut distanța de oglindă (rutinele zilnice) ca să vezi imaginea de ansamblu și ai ajuns la niște concluzii.

Nu lăsa să se piardă iarăși în tumultul ritmului haotic de mai înainte – acum că le-ai conștientizat fă ceva cu ele și nu pierde din Avânt!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *