reset your mind

Limbajul oamenilor de succes

Clienții de coaching sunt în general persoanele cu multe responsabilități: manageri, lideri, directori, antreprenori, freelanceri. Sunt oameni care investesc bani pentru a face mai mulți bani fiindcă gândesc în termeni de performanță și remunerație.

Pentru relațiile în care suntem obișnuiți să investim bani ca să primim bani, e mai ușor să acceptăm că putem să facem să fie mai bine!

Acceptăm că apelând la un coach, ne va ajuta să devenim mai încrezători în sine, în forțele proprii, mai performanți, mai docili sau mai agresivi – după necesități și după aspirații ca să îmbunătățim relațiile: angajat – angajator, subaltern – manager, middle manager – top management, pentru restul, spunem sec: ”Așa e viața!”

Când ieșim din sistemul care lucrează ca o mașinărie bine unsă: cu un orar, cu ore fixe de masă, cu o ierarhie care deși nu ne place uneori – îi ducem lipsa plecând spre relațiile pe care le avem cu oamenii din cercul personal (părinte – copil, soț – soție, soră – frate, adult – adult).

Cercul personal altfel numit și cercul de putere este cel care ne lasă de mult ori fără putere și ajungem în burn-out.

Ca să vorbești despre astfel de lucruri eu cred că trebuie să le trăiești: ceva de genul celor 15 ani în mediul de business internațional care mi-a arătat cât de important este ca fiecare să se gestioneze pe sine și să fie cel mai bun lider al vieții lui/ei, altfel:

 

     • Cum să mergi la serviciu încărcat când tu te trezești vlăguit?
     • Cum să dai randament la serviciu când crezi că faci tot ce poți, câteodată te învârți în jurul cozii și nici nu îți dai seama că o faci ca să pleci mai târziu acasă de teama a ceea ce te așteaptă?
     • E bine rămâi agățat la serviciu unde “se vede” cât ești de performant decât să mergi acasă unde “treaba” nu se termină niciodată?

În business, companiile apelează la coaching atunci când încep să își piardă cota de piață, când obiectivele au devenit și mai agresive și când bugetul trebuie ținut sub control și e nevoie de creativitate extra!

REACȚIA este o măsură de contra-atac și se aplica tardiv.

Când deja lucrurile o iau la vale, atunci așteptările sunt la cote maxime și cavaleria trebuie să găsească soluții de a ieși din impas!

Cât de bune pot fi soluțiile tip FAST-FOOD, coapte la minut, cu unic scop de supraviețuire comparativ cu organizarea unui mediu în care locul așteptărilor este luat de planificare și în locul celulelor de criză sunt grupuri de dezvoltare? O dezvoltare fără presiune, fără durere și fără victime!

Pentru cei care au înțeles că procesele de coaching funcționează tot timpul, ei nu așteaptă furtuna, ci se pregătesc dinainte – “fac vara sanie și iarna car”:

     • Analizează, pun toate practicile bune laolaltă și procedurează.
     • Se pregătesc cu un plan de bătaie și mai lasă loc și necunoscutului pregătindu-și echipele să gândească în “afara cutiei”.

Nu este etic să scoți din companie secrete, însă practica folosirii celor mai bune metode nu este un secret care musai trebuie să se oprească la poartă!

 

Manager de succes

Eu vă propun să observați și să învățați de la managerii pe care îi aveți abilitățile de management pe care le puteți aplica în viață voastră, sau nu…

Și fiindcă nu toate practicile sunt potrivite tuturor, să luați pentru voi buna practică de a fi manager aplicând ceea ce este potrivit vieții voastre și să deveniți bunii ei manageri în micul vostru sistem (părinte – copil, soț – soție, sora – frate, adult – adult).

Practica de coaching este o unealtă extraordinară în mâinile unui manager care conduce cu inima fiindcă dizolvă blocajele prin conștientizări profunde și prin creare unei identități proprii atât de necesare pentru a găsi fericirea dar mai ales pentru a defini fericirea personală.

Așa cum ziceam, la început, fiecare dintre noi are nevoie să fie managerul viețîi proprii, mai cu seamă atunci când își dorește ca succesul să fie reprodus și acasă, în relațiile de familie și în societate, în relație cu sine și cu scopul unic al vieții.

Deși nu toți am încercat coaching-ul nu înseamnă neapărat că nu a fost nevoie sau că nu ne-am dorit măcar să vedem ce înseamnă: un curs online, o sesiune cu un coach, o conversație din care îți iei mai mult decât din orice conversație cu buna prietenă la o cafea.

 

 

Un coach își sprijină clientul și după ce și-a făcut planul, în mod real și personalizat! Atunci când nu știe ce să facă, îi reamintește unde este puterea și îl ajută să găsească resurse să meargă tot înainte, mai bine.

Un proces de coaching bine făcut dezvoltă un mindset de creștere, iar când se încheie, clientul se descurcă singur dacă dorește, sau accelerează alături de coach.

Un client de coaching învață să aplice abilități de management și să se folosească de abilitățile pe care le-a dobândit în sesiuni ca să dea o nouă dimensiune vieții lui, una conștientă.

Procesul de coaching este schimbător de viață fiindcă între experiențe plăcute – ”la o cafea de vorbă” și utile – ”mi-am făcut un plan și gata, acum știu ce să fac!” este o mare diferență.

 

 

foto John Hain

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *