team, supervision, mentoring, coaching, therapy

Un coach pregătit se dezvoltă

Când lucrezi cu oamenii, oricât de multe cunoști nu este vreodată suficient, ci “în lucru”!

În momentul când coach-ul devine client, intră în proces, experimentează noi metode și devine parte integrală a procesului de coaching care se derulează, oferă feedback, își rezolva dilemele și învață noi metode îmbogățindu-și setul de abilități, toate în același timp.

 

5 beneficii ale supervizării în coaching

 

Oricare ar fi pălăria pe care o porți – de terapeut, coach, profesor sau trainer supervizarea este o etapă esențială pentru continuarea procesului de învățare și extinde abilitățile dobândite profesional dincolo de teorie.

  • Trăiește exercițiul
  • Valorifică rezultatele după o sesiune de coaching ridicată la rang de artă;
  • Primește feedback legat de proces (comportamente, atitudini, limbaj, impact, etc)
  • Își îmbunătățește stilul de intervenție,
  • Ca observator, învață din situații unice pe care altfel nu le-ar fi accesat!

Supervizarea este o oportunitate de creștere, multiplicată exponențial cu experiența fiecărui coleg din grup. Acolo nu există greșit ci doar evoluție!

Acest tip de program de supervizare oferă acces participanților la procesul de coaching și răspunde la următoarele întrebări:

  1. Ce este coaching-ul?
  2. Ce înseamnă sa fii coach?
  3. Ce înseamnă sa fii client?
  4. Cum poate influenta deciziile clientului un coach neexperimentat prin intervenții pripite?
  5. Cum se asigură un spațiu de confidențialitate pentru desfășurarea optima a procesului

Toate acestea, concomitent cu expandarea cunoștințelor și abilităților de coaching într-un cadru organizat sub atenta îndrumare a unui mentor coach experimentat.

 

Din acest capitol vreau să vă ofer un instrument pe care l-am experimentat prima oară în postura de client

 

Într-una din sesiunile de supervizare, am ales să fiu client căutând ieșire dintr-o dilemă și am nimerit într-o tetralemă.

Coaching-ul tratează orice tip de obiectiv iar obiectivele mele preferate sunt cele legate se temele existențiale: despre “a face”, despre “a fi” și despre “a alege”.

Pentru fiecare vine un moment când este conștient de puterea pe care o are, iar pentru mine era important sa fac o alegere și sa iau o decizie care avea sa impacteze viața mea și a familiei mele deopotrivă.

În sesiune, eu am ales să explorez opțiunile într-un moment al vieții mele când eram copleșită de responsabilitățile fața de familie și de slujbă.

Voiam să plec de acolo cu un plan care să mă sprijine să le fac pe toate, să iasă bine și să îmi mai rămână puțin timp și pentru mine – un subiect complicat soluționat prin intervenția mentorului și o metodă inedită pentru noi învățăceii – TETRALEMA!

 

Ce este o Tetralemă

 

Este o un instrument folosit pentru a clarifica confuzia și se folosește în coaching, consiliere și terapie.

Ca metodă, tetralema include pe lângă cele doua variante “albă sau neagră = dilemă”, alte două posibilități “nici albă nici neagră, respectiv “și albă și neagră” – să le spunem nuanțele de gri.

Știi… e ca în povestea aceea când te gândești că ”nu se poate mai rău”, și surpriză!!! mai apar câteva provocări însă câștigi perspectivă!

 

O nouă perspectivă:

  1. cu și fără acele opțiuni, dar și..
  2. ce este între ele
  3. ce pot alege eu pentru mine în acel moment, dar și..
  4. ce nu aleg eu să fiu.

Mai mult decât orice mi-a pus în față oglinda ca sa ma văd așa cum sunt și ce pot sa fac în situația dată. Să văd care dintre așteptările mele sunt realiste și care nu sunt.

După aceea a urmat o maree de opțiuni, alegeri ratate și conștientizare dar și renunțări fiindcă acela a fost momentul în care Timpul a luat ființa în viața mea ca o entitate, iar activitățile au devenit alegeri și nu necesități.

 

 

Momentul în care mi-am dat seama că în fiecare clipă când alegeam ceva, acel CEVA era doar suprafața a ALTceva mult mai important decât ceea ce credeam eu că este.

 

Uite așa, într-o sesiune de coaching, o temă aparent banală mi-a oferit răspunsuri la o temă existențială și mi-a dat mai multă profunzime acolo unde credeam că deja o am.

De atunci a trecut mai bine de un an, timp în care am învățat ca Timpul este suma lucrurilor pe care aleg să le fac pur-și-simplu și este mereu la dispoziția mea!

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *