Sfântul pocal al neputinței – perfecțiunea

Sfântul pocal al neputinței revarsă peste margini perfecțiunea și căutam o viață întreagă să atingem acest obiectiv bine plasat de alții pe un piedestal.

De câte ori ne oprim să verificăm dacă noi avem nevoie de acel ceva…. de câte ori ne duce inerția către valori străine?

Ia sănătatea drept exemplu: este mai valoroasă decât orice altceva, mai bună decât toate, nu-i așa? Cu toate astea ne forțăm în fiecare zi să dăm 110% pentru altceva decât pentru a fi sănătos.

Ne pierdem din vitalitate făcând chestii doar pentru a umple rezervoarele unora care la rândul lor nici ei nu știu ce caută.

Atunci când este mai important ce vor ceilalți înseamnă că sănătatea cade de pe locul 1.. oriunde se poate… fiindcă faptele construiesc realitatea noastră, nu vorbele – nu amânarea, ci deciziile.

Deciziile construiesc realitatea - nu vorbele, nu amânarea!

Poți spune la nesfârșit tot felul de afirmații, poți să le și visezi, dacă nu le trăiești în fiecare zi, au doar un rol de bandaj peste o rană sângerândă.

Nimeni nu te învață cum să trăiești în viața ta!

Chiar și aceia care trăiesc conform valorilor lor mereu, știu că este o lucrare care nu se termină niciodată fiindcă nu te poți sătura de pacea care vine odată ce ajungi să te cunoști pe tine.

Când știi cine ești și „perfecțiunea” altcuiva nu te duce cu gândul că nu ești destul, atunci ai devenit suficient!

Cu cât trăiești mai conștient știi ce este important în viața ta și inclusiv intuiești care sunt valorile după care te ghidezi.

Valoarea ta

Identificarea valorilor nu este atât de pretențioasă pe cum sună, de exemplu: dacă familia este una dintre valorile tale, vei merge mai departe să identifici ce anume este important în relația ta cu ea.

  • Este timpul petrecut împreună?
  • Sunt cadourile pe care le primești de la cei apropiați?
  • Vorbele frumoase?

Avem tendința de a căuta doar în bine, să mergem doar către ce este frumos și sa lăsăm în spate ceea ce ne frustrează, însă dacă în timpul exercițiului ai identificat ceva care te nemulțumește, aceea este cea mai scurtă cale de a vedea că acolo este încălcată una sau mai multe dintre valorile tale și poate suna cam așa:

  • atunci când vorbești parcă nimeni nu te ascultă și te simți invizibil.
  • dacă te supară minciuna, înseamnă ca adevărul este una dintre valorile tale de bază.

În analiza valorilor și studiile efectuate s-a constatat că acestea fluctuează, ele se rearanjează în ordinea importanței în directa conexiune la starea generală pe care o ai la momentul testării.

De exemplu, când după o zi plină, în care ți-ai îndeplinit toate atribuțiile legate de serviciu și familie se ivește puțin timp liber și dorești să stai puțin cu gândurile tale, vine cineva și îți cere să mai faci ceva, tu poți alege:

  • să ajuți persoana respectivă, sacrificând timpul tău
  • să te ajuți pe tine – să îți dai puțin răgaz fiindcă ai nevoie.

Oricare ar fi alegerea, tu vei ajunge să te simți fie:

  • bine – ai acționat în linie cu valorile tale, ori te vei simți
  • frustrat – ai acționat împotriva lor.

Până să ajungi la foaia de hârtie sau la calculator, poți începe identificarea valorilor chiar de azi, chiar de la prima cafea sau ceai de dimineața!

–           Îți face bine sau nu? Cum te simți după ce ai terminat de băut?

Vă recomand acest exercițiu fiindcă este o fântână personală de resurse iar în abundența de resurse vă propun să vă alegeți sursa. Sunt multe teste gratuite și fiecare are cate ceva special, alegeți-le pe cele mai potrivite vouă!

Eu l-am lucrat prima oară când am început școala de coaching și am continuat să rafinez răspunsurile din ce în ce mai mult.

Pe măsură ce intram mai mult în profunzimile sensurilor am început să recunosc tiparele care mă limitau și cele care îmi erau de mare folos.

 

 

Valorile le simți doar dacă sunt trăite în fiecare zi și știi că le trăiești fiindcă ești împlinit.

Să vă fie cu folos,

Cristina

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *