Succes sau eșec – ce perspectivă alegi?

De când ne naștem, suntem învățați cât de important este să avem succes. Trăim într-o goană permanentă pentru succes. Întreaga noastră existență se învârte în jurul ideii de a avea succes, de a reuși. Ideea de bază este una lăudabilă și pornește încă de timpuriu, de când succesul echivala cu supraviețuirea și perpetuarea specie umane. De atunci, ideea de succes a evoluat odată cu evoluția nevoilor umane.

Definiția succesului

În ziua de astăzi, a avea success poate avea o semnificație diferită pentru fiecare dintre noi. Se prea poate ca un om simplu, fără realizări materiale, să considere succes simpla idee de a se trezi dimineața și de a se bucura de o nouă zi, de experiențele noi pe care noua zi le poate aduce sau de familia lui.

În același timp, un lider într-o poziție de conducere, cu multe rezultate în câmpul muncii și cu apreciere din partea colectivului din care face parte să considere că nu este un om de success pentru că încă nu a atins un anumit nivel de vânzări care reprezintă un etalon al succesului pentru el.

Ce facem cu eșecurile?

Deci ce este succesul? Și mai ales, ce facem când acesta nu vine imediat? De câte ori este nevoie să greșim înainte de a avea succes? Și ce facem până atunci cu eșecurile?

Eșecul este de multe ori un cuvânt tabu, indiferent de mediul în care îl aduci în discuție. Echivalează de multe ori cu o etichetă a rușinii, a nereușitei, a insuccesului. Încercăm să îl ascundem sub preș, să nu vorbim despre el, să ne facem că nu există. Uneori el conduce la abandonarea urmăririi unui obiectiv și chiar la credința că nu suntem în stare să realizăm acel obiectiv sau că nu suntem suficienți de înzestrați pentru a-l realiza. Ne pierdem speranța, suferim și cădem în depresie.

Efectul eșecului asupra stimei de sine

Un eșec duce de cele mai multe ori la scăderea stimei de sine. Un rol în acest efect îl are și atitudinea societății sau a grupului în care acționezi vis-a-vis de eșec. Atât la școală, în familie, cât și la locul de muncă, eșecul este sancționat. Ești arătat cu degetul, etichetat și chiar pedepsit pentru multe dintre eșecuri. Atunci, nu e de mirare că nu mai avem încredere în noi înșine după o serie de astfel de eșecuri.

Ce sunt credintele limitative?

Și așa apar credințele limitative de genul: „Nu sunt suficient de bun ca să…”, „Nu sunt demn de a fi…”, „Nu voi reuși niciodată să…” (și exemplele pot continua). Recunoașteti cumva astfel de gânduri care rulează în interiorul minții noastre în anumite situații, mai ales când este vorba de a face ceva nou sau a lua o decizie diferită de tot ce am făcut până atunci?

Formula succesului

Și atunci care este formula succesului? Cum putem reuși în ceea ce ne propunem știind că în 99,9% din cazuri vor exista și factori perturbatori, care pot duce la eșec? Soluția este una simplă. Atât de simplă că nici nu ne gândim la ea de cele mai multe ori. Se poate defini scurt printr-un singur cuvânt: PERSPECTIVĂ. Da, unghiul din care privim o anumită situație ne poate ajuta sau împiedica să vedem beneficiile unei situații.  

Să luăm cazul unui copil care învață să meargă. De câte ori cade sau se împiedică înainte de a merge liber? Ce îl ajută să se ridice de fiecare dată până reușește? În primul rând determinarea, dorința de a reuși, apoi lipsa unor credințe limitative. Și nu în ultimul rând, suportul familiei care în loc să îl judece și să îl certe pentru că a căzut de atâtea ori, îl felicită și îi recompensează fiecare efort cu un zâmbet, cu o îmbrățișare și cu multă iubire.

Și atunci putem concluziona că NOI suntem singurii responsabili în a privi o anumită situație prin ochii succesului sau ai eșecului.

Cum poate să vă ajute o ședință de coaching?

Dacă nu reușim singuri să privim un eveniment din mai multe perspective, atunci o ședință de coaching tocmai asta face:

  • Vă creează un spațiu sigur în care puteți explora o anumită situație sau un șir de evenimente care pot avea legatură unele cu altele.
  • Vă ajută să schimbați perspectiva, astfel încât să vedeți întotdeauna și beneficiile unor așa zise eșecuri.
  • Vă ajută să identificați și să eliminați acele credinte care vă blochează curajul de a lua decizii privind anumite arii din viață unde poate nu ați avut successul dorit.
  • Vă ajută în a conștientiza care a fost definiția succesului până în acel moment și care poate fi definiția potrivită, astfel încât să experimentați succesul în fiecare zi într-un mod simplu și fără efort.

În final, ceea ce ne dorim cu toții, mai mult sau mai puțin conștient, mai mult decât dorința de a ajunge la destinație, la succes, este șansa de a ne bucura de călătorie și de a face din această călătorie un parcurs plin de experiențe memorabile, revelatoare, în care să ne clădim încrederea în noi înșine și șansele de reușită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *