scriere articol despre simon sinek incepe cu de ce agile thinking

Toate răspunsurile sunt aici

Trebuie să recunosc că, până nu demult eu nu am auzit de Simon Sinek sau cartea lui “Începe cu de ce”. Recent mi-a fost recomandată și am decis pe loc că o voi citi.
Până acum, am fost mult mai preocupată să răspund la propriile mele De ce-uri și nu au fost puține.
Atunci când viața se derulează cu mare rapiditate, și întrebările te asaltează, ai două soluții:
1. Începi să cauți răspunsuri sau
2. Încetezi să te mai întrebi

Eu am ales să caut răspunsurile și după mai bine de 30 de ani”, pot să citesc răspunsurile pe care le-am primit și din cartea lui Simon Sinek.
Am avut de ce-urile, cu mine, de acasă, de pe vremea când eram mică. În general, mă întrebam atunci când ceva nu era bine: de ce sunt singură? de ce nu știu? De ce am greșit?

Acum știu că nimic nu este veșnic, nici supărarea, nici bucuria. Așa că, pe parcurs am schimbat întrebările, acum am ajuns la: cum mă simt atunci când sunt bine? Ce pot face să fie și mai bine? Iar asta este “work in progress” fiindcă nu mă voi opri să îmi doresc să știu cât de bine poate să fie binele.

Totul se trage din anturaj, sau nu?
Dacă adunăm serviciul și statul în trafic, acolo petrecem cel mai mult timp în stare de conștientă și fie că vrem sau nu, mediul de acolo ne influențează profund viață.

Eu am aflat cum să răspund la întrebări când eram la serviciu fiindcă drumurile m-au dus către câteva corporații în lumea industriei auto. De mai bine de 60 de ani aceasta ființează cu succes datorită proceselor și procedurilor bine stabilite, deși cu un iz de stătut pe alocuri.

Am învățat despre cum se organizează eficient un proces de producție în fabrică. Am văzut cum vechile aplasamente împrăștiate pe zeci de mii de m2 deveneau ineficiente în fața fabricilor noi care optimizasera fluxul atât de bine, că nu aveai unde să pierzi un ac. Printre instrumentele de bază la o organizare recunoscută ca fiind cea mai bună la timpul ei, am găsit “Metoda celor 5 De ce”.

Mentalitatea dobândită la serviciu m-a purtat spre acasă, unde am pus în practică principiile și apoi le-am adaptat în permanentă. Fiindcă totul se schimbă în jur cu ciclicitate, fiecare etapă cere un mediu diferit, potrivit nevoilor de moment.

Săptămâna trecută am la aflat mai multe informații despre AGILE și am aflat că este urmașul sistemului pe care eu am ajuns să îl cunosc atât de bine încât să ajung să fac la rândul meu proceduri care să ne ajute la gânditul în afara cutiei, însă am constatat cu adâncă tristețe că le-am plasat doar în cutii mai mari.

Cutia mea cea nouă era construită din cărămizile celei vechi. Agile este noua generație de gândire, aici nu sunt cutii în care să încapă toți. Aici există consens, alegeri asumate, competențe informale recunoscute formal asezonate cu multă inteligență emoțională.

E vremea să întindem cercul și fie ce o fi!

Răspunsuri sunt, doar că întrebările nu se termină niciodată! Tu ce mai astepți?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *